Het essentiële gerecht van de Oekraïense paasbrunch is de Paska, een zoet brood gezegend door de priester op Paasochtend. In sommige delen van Oekraïne, met name het Westen, noemen ze het brood Кулич (Koelitsj), maar hier in Sumy wordt het Paska genoemd. De Paska staat symbool voor het goede leven dat Pasen met zich meebrengt. Iedereen wordt dan ook aangespoord om zoveel mogelijk Paska te delen en te eten. Op de scholen kreeg ik verschillende Paska’s cadeau en ook in de winkels zijn ze op dit moment niet weg te denken.

De Paska heeft een lange bereidingstijd. Dat is waarom je traditioneel op vrijdag begint het deeg te maken en op zaterdag het brood bakt. Het recept wat ik hier heb gekregen is van de lerares die mij een Paska cadeau heeft gedaan. De eerste stap is het koken van aardappelen, wat enigszings gek klinkt maar het deeg smaakt er niet minder om. Ze smaken een beetje als de Italiaanse pannetone maar dan wat zachter.

Oekraïense Paska

Starter

  • 3 geschilde aardappelen
  • 1 liter water
  • 3 eetlepels bloem

Deeg

  • 250 ml lauwwarme melk
  • Zakje gist (7g)
  • 4 eierdooiers
  • 150 g basterdsuiker
  • 1 kg bloem
  • Zonnebloem olie
  • 100 g rozijnen (geweekt)

Glazuur

  • 200 g poedersuiker
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 eiwit
  • Gekleurde hagelslag (eventueel)

Benodigdheden

  • 3 grote conservenblikken (800ml), schoongemaakt. (zes kleine werkt ook).

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen in 15 minuten gaar.
  2. Giet de aardappeln af, maar laat een kopje kookvocht bij de aardappelen. Stamp de aardappelen tot puree met het achtergehouden kookvocht.
  3. Mix de bloem door de puree en laat het geheel 12 uur staan
  4. Meng de lauwwarme melk en de gist door de aardappelpuree.
  5. Klop de eierdooiers en suiker schuimig met een mixer.
  6. Voeg het gistmengsel zorgvuldig bij de eieren, zodat het geheel luchtig blijft.
  7. Zeef stapsgewijs de bloem bij het mengsel. Het deeg moet stevig zijn, maar is nog niet gekneden.
  8. Dek de kom af met een doek en laat het geheel 1 uur rijzen op een warme plek.
  9. Kneed het deeg voor zo’n 15 minuten en meng daarna de rozijnen in het deeg. Het helpt als je je handen hebt bedekt met de zonnebloemolie.
  10. Vet de conservenblikken in met de olie. Verdeel het deeg over de blikken. Laat het deeg een uur rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 180 C.
  12. Bak de broden in 40 minuten gaar (25 als je kleine conservenblikken gebruikt)/
  13. Laat de broden in zijn geheel afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
  14. Maak een glazuur door de ingrediënten goed te mengen, en bedek de top van de broden met het glazuur. Versier het glazuur eventueel met de hagelslag.

Een gedachte over “Recept: Paska

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s